НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Територія традиції

15 жовтня 2019 р. у ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського НАПН України відбулося святкове відкриття фотовиставки «Територія традиції», яка приурочена 50-річчю Національного музею народної архітектури та побуту України.

Про історію створення та основні напрями діяльності музею, який ще називають Пирогово, розповіла Олена Петрівна Громова, завідувач наукового відділу виставкової діяльності Національного музею народної архітектури та побуту України. Він є найбільшим скансеном Європи та найяскравішим архітектурно-ландшафтним комплексом, де представлено всі історико-етнографічні регіони країни. Крім наукової та експозиційної діяльності у музеї потужно розвивається рекреаційна діяльність, влаштовуються святкування Різдва, Водохреща, Масниці, Великодня, Покрови та ін.

Зі словами подяки колективу музею звернулася Людмила Іванівна Страйгородська, заступник директора з науково-інформаційної та бібліотечної роботи. У своєму виступі вона наголосила на актуальності проєкту “Територія традицій”, який сприяє формуванню етнічної ідентичності та національної самоідентифікації, розвитку культури, національно-патріотичному вихованню молоді.

Науковий співробітник Лариса Полуянова прочитала вірш Петра Вовченка, присвячений цьогорічному ювілею музею.

Коротка оповідь наукового співробітника, мистецтвознавця музею, майстра народної вишивки Оксани Гордієць була присвячена особливостям українського жіночого вбрання, яке нині експонується у дисертаційній залі бібліотеки й представлено п’ятьма регіонами України – Чернігівщина, Київщина, Рівненщина, Сумщина та Буковина.

Завідувач фондів Тамара Вікторівна Русінова та завідувач відділу науководослідної роботи Людмила Анатоліївна Костенко розповіли про збереження музейної колекції  та науково-пошукові експедиції, під час яких виявляють і досліджують архітектурні, етнографічні та фольклорні пам’ятки.

Основна ідея фотовиставки «Територія традиції» – презентувати діяльність Музею народної архітектури та побуту України як культурного центру загальнонаціонального значення, що відіграє непересічну роль у відродженні, розвитку та популяризації традиційної української народної культури.

Святковий настрій учасникам презентації створив унікальний етногурт “Зілля” під керівництвом Мирослави Татарчук та лірник Олександр Гончаренко, які виконали народні пісні та обрядову музику (“Перепілонька”, кант про Почаївську Божу Мати “Ой зійшла зоря” та ін.).

Насамкінець етногурт “Зілля” провів для присутніх майстер-клас із виконання народних танців “Гречаники” та “Яків”.

Експозиція фотовиставки “Територія традицій” триватиме до 15 листопада. Запрошуємо усіх охочих відвідати виставку.

Матеріал підготували
завідувач відділу науково-документного
забезпечення, соціокультурної діяльності
та міжнародних зв’язків, канд. наук. із соц. комунікацій
Л. О. Пономаренко
та науковий співробітник відділу
Я. М. Ніколаєнко


Анонси та оголошення

12.03.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо на відкриття та до участі у Всеукраїнському науково-практичному онлайн-семінарі «Школа інформаційно-аналітичного супроводу освіти з питань збереження психічного здоров’я в умовах воєнного стану та глобальної цифрової трансформації суспільства» (включено до програми Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти, 2024» та до програми Шостого Міжнародного науково-практичного Web-форуму «FORUM SOIS, 2024 : Розбудова єдиного відкритого інформаційного простору освіти впродовж життя») 27 березня 2024 року 15:30–17:00

Інформаційний лист

Програма

Зразок оформлення тез

12.03.2024

Шановні колеги, науковці, педагоги, освітяни! Запрошуємо до участі!

6й Міжнародний науково-практичний WEBфорум «Розбудова єдиного відкритого інформаційного простору освіти впродовж життя (Forum SOIS, 2024)», 26-29 березня 2024 року

Інформаційний лист

Спікери форуму

Реєстрація

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали