НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Ушанування пам’яті М. М. Ланге

lange_8

Центральний вхід до головного корпусу Одеського національного університету імені І. І. Мечникова прикрашає меморіальна дошка видатному українському й російському психологу та філософу Миколі Миколайовичу Ланге (1858–1921). Так психологи університету увіковічнили пам’ять свого колеги.

Ініціаторами створення дошки стали студенти кафедри соціальної та прикладної психології ОНУ, завкафедрою Валентина Подшивалкіна і доцент Лариса Шрагіна. Лариса Ісаківна особисто розробляла макет меморіальної дошки.

Дошку було відкрито 14 вересня 2012 р. й приурочено до проведення IV міжнародної науково‑практичної конференції психологів «Культурно‑історичний і соціально‑психологічний потенціал особистості в умовах трансформаційних змін в суспільстві» (14–15 вересня 2012 р., Одеса).

lange_9

У відділі рідкісних книг і рукописів Наукової бібліотеки Одеського національного університету імені І. І. Мечникова зберігаються цінні особисті архіви професорів і співробітників Новоросійського (пізніше – Одеського) університету.

У 1965 р. в фонд Наукової бібліотеки Одеського державного університету надійшов особистий архів професора Імператорського Новоросійського університету М. М. Ланге (1958–1921) – відомого психолога й філософа. Серед його рукописів – конспекти лекцій, перші варіанти його докторської дисертації, рукописи наукових робіт, матеріали, пов’язані з роботою М. М. Ланге на посаді директора Одеських жіночих курсів, особисте та ділове листування.

Особливо цінним є наявність в архіві гранок забороненої російською цензурою частини його магістерської дисертації під назвою «Французька етика».

Із електронною версією опису особового архівного фонду М. М. Ланге можна ознайомитись за адресою: http://fs.onu.edu.ua/clients/client11/web11/pdf/museum/lange.pdf

Головний корпус Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

lange_10 lange_11
Наукова бібліотека Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

У відділі рідкісних книг і рукописів Наукової бібліотеки Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

lange_12

В Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова встановлена стипендія імені М. М. Ланге, що виплачується студентам, які здобувають освіту в інституті математики, економіки та механіки університету, за особливі успіхи в науково–дослідній роботі.

З Положенням про іменні стипендії, що призначається студентам Одеського національного університету імені І. І. Мечникова можна ознайомитись за адресою: http://studprofkom.onu.edu.ua/wp-content/uploads/2011/09/PologenniaST.pdf

 

Підготовлено за інформацією
з офіційного сайту
Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова

 

До 160‑річчя від дня народження М. М. Ланге

Відзначення 160‑ї річниці від дня народження професора Миколи Миколайовича Ланге [в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова] [Електронний ресурс] // Одеський національний університет імені І. І. Мечникова : [офіц. сайт]. – Текст. дані. – Одеса, 2018. – Режим доступу: http://onu.edu.ua/uk/news/vidznachennia-160i-richnytsi-vid-dnia-narodzhennia-profesora-mykoly-mykolaiovycha-lanhe (дата звернення: 27.07.18). – Назва з екрана.

Ювілейні події до 160‑ї річниці від дня народження професора М. М. Ланге [в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова] [Електронний ресурс] // Одеський національний університет імені І. І. Мечникова : [офіц. сайт]. – Текст. дані. – Одеса, 2018. – Режим доступу: http://onu.edu.ua/uk/news/yuvileini-podii-do-160i-richnytsi-vid-dnia-narodzhenniaprofesora-mm-lanhe (дата звернення: 27.07.18). – Назва з екрана.


Анонси та оголошення

21.06.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо до публікації в електронному науковому фаховому журналі «Науково-педагогічні студії» (вип. 8/2024) Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського.  Детальніше…

20.06.2024

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського оголошує конкурс на заміщення вакантних посад. Детальніше...

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали