НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Стратегія розвитку сучасної шкільної бібліотеки

16 січня 2018 р. Державною науково-педагогічною бібліотекою імені В. О. Сухомлинського для слухачів курсів підвищення кваліфікації ІППО КУ імені Бориса Грінченка проведено бібліотекознавчий лекторій «Стратегія розвитку сучасної шкільної бібліотеки». Захід відбувся на базі Державного педагогічного музею України, у його роботі взяли участь понад сорок фахівців шкільних бібліотек міста Києва.

 У першій частині лекторію розглянуто Стратегію розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України» (схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України № 219-р. від 23 березня 2016 р.), яка має сприяти  модернізації діяльності шкільних бібліотек.

Завідувач відділу науково-методичного забезпечення діяльності мережі освітянських бібліотек ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського Хемчян Ірина Іванівна у своєму виступі наголосила на тому, що одним із важливих ключових компонентів нової української школи має стати сучасна шкільна бібліотека – потужний інформаційно-освітній та просвітницький центр. Шкільним бібліотекарям рекомендовано розробити власні стратегічні плани щодо створення нової сучасної шкільної бібліотеки, спроможної на якісно новому рівні забезпечувати інформаційні потреби учасників освітнього процесу.

Друга частина  лекторію стосувалась упровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботи бібліотек закладів  загальної середньої освіти. Завідувач відділу комплектування та наукового опрацювання документів ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського Лобановська Інна Георгіївна нагадала присутнім про те, що 22 березня 2017 р. Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 177 «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації». Згідно з нею Універсальна десяткова класифікація (УДК) стає єдиною класифікаційною системою для застосування в бібліотеках усіх типів і видів, інформаційних установах, видавництвах і видавничих організаціях, книготоргівельній мережі для індексування документів та інформаційних запитів.

На виконання цієї постанови Міністерство освіти і науки України видало Наказ № 929 від 26 червня 2017 р. «Про впровадження УДК в практику роботи бібліотек». Для надання методичної допомоги на веб- порталі ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського в рубриці «Бібліотечному фахівцю» створено сторінку «Упровадження Універсальної десяткової класифікації» (http://dnpb.gov.ua/ua/13560-2/). Усі зацікавлені можуть скористатися розміщеними там ресурсами. Доповідач надала практичні рекомендації щодо організації роботи з переведення фондів і каталогів освітянських бібліотек з ББК на УДК.

На завершення лекторію Хемчян І. І. як голова секції працівників шкільних бібліотек Української бібліотечної асоціації ознайомила з планом її роботи на 2018 р. та запросила шкільних бібліотекарів стати її членами.

Матеріал підготувала
завідувач відділу науково-методичного
забезпечення діяльності мережі
освітянських бібліотек
ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського
Хемчян І. І.

20180116

 


Анонси та оголошення

03.03.2022

06.02.2021

Шановні колеги!

Звертаємо вашу увагу на можливість налаштування для вчених НАПН України віддаленого доступу до наукометричних баз Scopus  та Web of Science.

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали