НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Загальні збори трудового колективу та звітна науково-практична конференція ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського «Інформаційне забезпечення сфери освіти та науки України в умовах воєнного стану»

18 грудня 2023 р. відбулися звітні загальні збори трудового колективу та звітна науково-практична конференція ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського (далі – ДНПБ) «Інформаційне забезпечення сфери освіти та науки України в умовах воєнного стану» за результатами наукових досліджень у 2023 р.  Програма звітної конференції

Відкрила збори та конференцію директор ДНПБ, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Лариса Березівська, яка оголосила порядок денний звітних заходів, подякувала Збройним Силам України за можливість жити й працювати та запропонувала вшанувати пам’ять усіх загиблих в російсько-українській війні хвилиною мовчання. З вітальним словом до колективу звернулася доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України, академік-секретар Відділення філософії освіти, загальної та дошкільної педагогіки НАПН України Світлана Сисоєва, яка завважила значні темпи діяльності ДНПБ, зокрема в складних умовах воєнного часу, звернула увагу на один із перспективних напрямів роботи установи – налагодження й розвиток співпраці з освітянськими бібліотеками пограниччя. Також подякувала всім працівникам за плідну працю, інформаційну допомогу Відділенню та побажала Перемоги й Миру.

У звітній доповіді «Про підсумки роботи Державної  науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського в умовах воєнного стану за 2023 рік та завдання на 2024 рік» професор Л. Д. Березівська проаналізувала діяльність установи за основними напрямами: науковим, науково-організаційним, науково-інформаційним та бібліотечним; зазначила найвагоміші здобутки за звітний період, окреслила актуальні подальші завдання та перспективи їх вирішення. На завершення директор подякувала колективові за наполегливу роботу на науково-інформаційному фронті, привітала всіх з прийдешнім Різдвом Христовим та Новим роком і побажала, щоб 2024-й був переможним і мирним для нашої України.  Презентація.

В обговоренні звітної доповіді директора взяли участь: заступник директора з наукової роботи, доктор педагогічних наук, професор Ганна Романова, яка детально зупинилася на результатах міжнародної діяльності ДНПБ, зазначивши необхідність активізації участі працівників бібліотеки у міжнародних проєктах/грантах, оприлюднення результатів досліджень у закордонних виданнях, що індексуються у наукометричних базах даних Scopus і WoS; т.в.о. заступника директора з наукової роботи, завідувач відділу науково-освітніх інформаційних ресурсів, кандидат наук із соціальних комунікацій Лариса Пономаренко підкреслила, що незважаючи на складнощі, спричинені російсько-українською війною, бібліотечні фахівці активно працювали для забезпечення інформаційних потреб користувачів, насамперед у дистанційному форматі; заступник директора із загальних питань та інформаційної роботи Антоніна Панасюк доповіла про результати господарської діяльності; головний бухгалтер Валентина Гайдук підсумувала фінансову роботу; голова Ради трудового колективу Тетяна Годецька звітувала про результати виконання положень Колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом ДНПБ у 2023 р.; завідувач господарського відділу Геннадій Казаков нагадав правила протипожежної безпеки та поводження під час повітряних тривог.

До обговорення звіту директора долучилися також наукові та бібліотечні працівники ДНПБ: Марина Ростока, Оксана Бондарчук, Олена Гончаренко та ін., які позитивно оцінили роботу установи впродовж звітного періоду попри усі складнощі та запропонували схвалити звіт директора про підсумки діяльності ДНПБ у 2023 р. та завдання на 2024 р.

Звіт директора «Про підсумки роботи Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського в умовах воєнного стану за 2023 р. та завдання на 2024 р.» схвалено одноголосно.

Подальша робота конференції традиційно проходила у форматі секційних засідань, де учасники розглядали результати виконання прикладних наукових досліджень, обговорювали перспективні завдання та шляхи їх вирішення.

Секція 1. Педагогічна біографіка в інформаційному освітньо-науковому просторі України (модератор засідання, керівник дослідження – доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Л. Д. Березівська).

Секція 2. Проєктування баз знань цифрових освітніх ресурсів (модератор засідання, керівник дослідження – кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу цифрових технологій і комп’ютерного забезпечення А. Г. Гуралюк).

Секція 3. Інформаційно-аналітичний супровід цифрової трансформації освіти і педагогіки: вітчизняний і зарубіжний досвід (модератор засідання, керівник дослідження – кандидат педагогічних наук, старший дослідник, завідувач відділу наукового інформаційно-аналітичного супроводу освіти М. Л. Ростока).

Секція 4. Освітянські бібліотеки як суб’єкт проєктування освітнього середовища в умовах цифровізації (модератор засідання, керівник дослідження – кандидат наук із соціальних комунікацій, співробітник, завідувач відділу науково-освітніх інформаційних ресурсів Л. О. Пономаренко).

За результатами роботи звітної науково-практичної конференції підготовлено збірник матеріалів доповідей наукових працівників ДНПБ в електронному форматі.

Завантажити: Інформаційне забезпечення сфери освіти та науки України в умовах воєнного стану
: матеріали звіт. наук.-практ. конф. ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського, 18 грудня 2023 р., Київ / НАПН України, Від-ня філософії освіти, загальної та дошкільної педагогіки, ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського ; [редкол.: Л. Д. Березівська (голов. ред.), Г. М. Романова, С. В. Тарнавська (відп. за вип.) та ін.]. – Вінниця : ТВОРИ, 2023. – 109 с.
Завантажено: 50, размер: 2.2 MB, дата: 21.Гру.2023

Матеріал підготували:
вчений секретар ДНПБ
Сніжана Тарнавська,
голова Ради трудового колективу
Тетяна Годецька


Анонси та оголошення

21.06.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо до публікації в електронному науковому фаховому журналі «Науково-педагогічні студії» (вип. 8/2024) Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського.  Детальніше…

20.06.2024

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського оголошує конкурс на заміщення вакантних посад. Детальніше...

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали