НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Біографія М. П. Гуменюк

Михайло Прокопович Гуменюк народився 5 грудня 1918 року в селі Рея Бердичівського району на Житомирщині. У 1939 р. закінчив Житомирський учительський інститут  і почав працювати вчителем української мови і літератури у сільській школі. Як і всі його покоління, пройшов шляхами Великої Вітчизняної війни, був партизаном Першого молдавського з’єднання партизанських бригад, полковим сапером-інструктором, мав урядові наороди. Після війни працював бібліотечним інспектором Львівського обліту, потім займав посади від старшого бібліографа до завідувача бібліографічним відділом ЛНБ.  У 1952 р. екстерном закінчив філологічний факультет Львівського університету ім. І.Франка.

Коло наукових інтересів бібліографа широке і різноманітне. Воно формувалося в період інтенсивного вивчення наукового потенціалу багатющих фондів ЛНБ. Саме в цей час посилюється увага до питань теорії, історії і практики бібліотечної справи і бібліографії та їх роль в розвитку науки і культури. Це і визначило пріоритетні напрями наукових інтересів М.Гуменюка в цих галузях. Часто на сторінках періодики він виступає і як літературознавець, і як критик зі статтями, нарисами, рецензіями, присвяченими творчості Т.Шевченка, І.Франка, Б.Грінченка, О.Кобилянської, М.Черемшини, М.Яцкова, І.Вільде, Д.Павличка, К.Пелехатого, Я.Кондрі.

Помер М.П.Гуменюк 17 лютого 1988 року у Львові.

Різноманітна його діяльність як бібліографа, бібліотекознавця, літературознавця, редактора знайшла відбиття у бібліографічному покажчику «Михайло Прокопович Гуменюк» (Львів, 1980), укладеному Л.Ільницькою. Тут же представлена і література про нього, численні рецензії і відгуки на його праці.

Інформацію взято з видання:

Королевич Н.Ф. Михайло Гуменюк (1918-1988) / Н.Ф. Королевич //  Українські бібліографи XX століття / Н.Ф. Королевич. – Київ: Кн. палата України, 1998. – С. 264 – 265.


Анонси та оголошення

21.06.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо до публікації в електронному науковому фаховому журналі «Науково-педагогічні студії» (вип. 8/2024) Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського.  Детальніше…

20.06.2024

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського оголошує конкурс на заміщення вакантних посад. Детальніше...

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали