НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Науково-методологічний семінар (19.02.2024)

19 лютого 2024 р. у Державній науково-педагогічній бібліотеці України імені В.О. Сухомлинського під керівництвом директора, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України Лариси Березівської у змішаному форматі  відбувся постійно діючий науково-методологічний семінар «Наукова бібліотека та якість сучасної освіти в умовах воєнного стану». Актуальну для сучасних науковців і бібліотечних працівників тему «Використання інструментів Elsevier для ефективної роботи з наукометричною базою даних Scopus» висвітлив у своїй доповіді Андрій Гуралюк, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу цифрових технологій і комп’ютерного забезпечення ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського.

Доповідач розкрив важливість індексування наукових праць, у світових наукометричних базах даних, зокрема у базі Scopus  як одного із інструментів в галузі наукометрії, що надає різні метрики для кількісного виміру науки. Акцентовано увагу на тому, що ця база даних містить понад 17 млн. авторських профілів та понад 80 тис. профілів установ, 1,7 млрд. наукових цитувань, проіндексовано понад 25 тис. назв рецензованих наукових журналів. Також А. Гуралюк відзначив, що засновник бази даних Scopus – компанія Elsevier продовжує активно підтримувати українських вчених у складних умовах повномасштабної війни з рф. Українські науковці мають, зокрема, безоплатний доступ до таких дослідницьких інструментів, як Scopus, ScienceDirect, Researcher Discovery, Researcher Academy та Mendeley. Центральну частину доповіді було присвячено характеристиці інструментів пошуку авторів та публікацій, що надає компанія Elsevie, та розгляду навчальних інструкцій, представлених на офіційному сайті Scopus.
Завершальна частина доповіді стосувалась Дня запобігання плагіату. Доповідач актуалізував необхідність дотримання академічної доброчесності та запропонував до розгляду ряд веб-сервісів перевірки документів на наявність плагіату (Презентація).

Інтерактивною складовою семінару стало проведення в його рамках тренінгу «Програма фінансування ЄС Erasmus+: пріоритети та можливості» Світланою Цимбалюк, доктором економічних наук, професором, деканом факультету управління персоналом, соціології та психології Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. У розрізі розвитку міжнародної проєктної діяльності наукових установ і закладів вищої освіти С.Цимбалюк розкрила питання пошуку програм і конкурсів Erasmus+, вимог до утворення консорціумів, пріоритетів та критеріїв вибору тем, поділилася власним досвідом участі у проєктах. Учасникам було запропоновано цікаві і корисні завдання щодо пошуку проєктних пропозицій, використання інструмента «дерево проблеми» для обґрунтування теми проєкту, формулювання мети та завдань проєкту, рефлексії та зворотного зв`язку (Презентація).

Матеріал підготувала  Ганна Романова

 


Анонси та оголошення

20.02.2024

Конкурс на заміщення вакантних наукових посад Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України Наказ від 19 лютого 2024 р.  № 11.     Детальніше...

08.02.2024

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського оголошує конкурс на заміщення вакантної посади заступника директора з наукової роботи (бібліотечної) Детальніше...

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали