НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Чинок Олена Іванівна

                 (1951)

innovators_13_1

Чинок Олена Іванівна директор загальноосвітнього навчального закладу «Гуманітарна гімназія «Гармонія» Дніпровського району м. Києва, кандидат філологічних наук.
Народилася 2 грудня 1951 р. в м. Києві.
Після закінчення в 1969 році Київської середньої школи №108 Чинок О.І. працювала лаборантом кабінету хімії середньої школи №108.
В 1971 р. вступила на філологічний факультет Київського державного педагогічного інституту за спеціальністю „Російська мова та література ”.
В 1975р. закінчила з відзнакою Київський державний педагогічний інститут ім. Горького, отримавши спеціальність вчителя російської мови та літератури.
Після закінчення інституту була рекомендована на роботу — спочатку заступником секретаря комітету комсомолу, потім секретарем комітету комсомолу педагогічного інституту, де працювала до вступу в аспірантуру. В 1981 році вступила до аспірантури Київського державного педагогічного інституту за спеціальністю „Російська мова ”. З 1982 року розпочала викладацьку діяльність на посаді асистента кафедри російської мови Київського державного педагогічного інституту.
У 1985 році успішно захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук. Після захисту дисертації була призначена заступником декана філологічного факультету та продовжувала роботу на кафедрі російської мови педагогічного інституту. За час роботи на кафедрі неодноразово брала участь у роботі курсів підвищення кваліфікації вчителів російської мови серед учителів Польщі, Німеччини, Словакії.
В 1987 р. відбула у відрядження на кафедру російської філології Вищої педагогічної школи м. Бидгощ (Польща). Після повернення з відрядження, отримавши досвід роботи в Європейських вищих навчальних закладах, розробила практико-орієнтовану концепцію сучасної європейської школи. Вважаючи культуру універсальним принципом навчання, автор і колектив гімназії протягом 20 років створюють принципово новий гімназійний світ креативного освітянського простору, де народжується гімназист – особистість вільна, розкута, духовно та інтелектуально багата. Освітній, культурологічний простір у своїй єдності представляють модель школи, де культура розуміється як джерело множинності життєвих шляхів дитини.
Перетворюючи свої знання на дії, Чинок О.І. вдається готувати до майбутнього не тільки дітей, але й педагогів гімназії, що дозволяє школі створювати такий гімназійний освітній простір, який забезпечує вільний розвиток усіх здібностей дитини, формує особистість компетентну в широкому колі сучасного знання.
Запропонована концепція дозволила автору і колективу гімназії працювати над розробкою моделі багатофункціональної школи, в якій формують особистість, здатну легко переходити від однієї системи знань до іншої. Вдало поєднуючи традиційну освіту з позаформальним освітнім середовищем, була розроблена модель Європейського виміру в освітньому просторі гімназії. Сутність такого виміру полягає в інтегруванні європейської тематики узагальнений зміст української шкільної освіти, формуванні в учнях відповідальних знань, особистісних та соціальних умінь та навичок для успішної життєдіяльності в сучасному європейському співтоваристві. Свій педагогічний досвід О. І. Чинок неодноразово представляла на численних семінарах і конференціях як в Україні, так і за її межами. Освітню модель школи було презентовано в Японії (м. Вашімія), у Німеччині, у Страсбурзі, перед освітянами Росії, Туреччини, мером та освітянами Чикаго (США).
О. І. Чинок є автором трьох культуро-психолого-педагогічних щоденників та трьох «Освітніх портфелів», які супроводжують дитину у повсякденному житті, формують «поле культури» особистості.
Олена Іванівна має близько 30 науково-практичних праць, опублікованих в Україні, Польщі. З 2000 року є членом редакційної колегії науково-практичного журналу для керівників «Директор школи, ліцею, гімназії».
О. І. Чинок є дипломантом Всеукраїнського щорічного проекту «Педагоги-новатори в Україні». У лютому 2009 року Чинок Олена Іванівна за розроблення та презентацію практико-орієнтованої концепції сучасної європейської школи та моделі багатофункціональної гімназії на міжнародній виставці навчальних закладів «Сучасна освіта – 2009» була нагороджена Почесною грамотою Академії педагогічних наук України.
Сьогодні гімназія «Гармонія» – Асоційована школа ЮНЕСКО, дипломант міжнародних виставок «Сучасна освіта» – 2000, 2006, 2007, 2008, 2009, номінант українського міжнародного проекту «Україна в III тисячолітті. Традиції. Інновації. Інвестиції», альманахів «Діловий імідж України. Здобутки. Досвід. Визнання» – 2005, 2007, 2010.

 

 

 

 Упорядники:
Виговська О. І.,
канд. пед. наук, доцент,
провідний науковий співробітник
відділу науково-аналітичної обробки
та поширення інформації у сфері освіти

Годецька Т. І.,
учений секретар
ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського

Літературний редактор
Білоцерківець І. П.,

молодший науковий співробітник
науково-редакційного відділу

Упорядники бібліографії:
Самчук Л. І.,
зав. відділу наукової
інформаційно-бібліографічної діяльності

Січкар А. В.,
молодший науковий співробітник
відділу наукової
інформаційно-бібліографічної діяльності


Анонси та оголошення

20.02.2024

Конкурс на заміщення вакантних наукових посад Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України Наказ від 19 лютого 2024 р.  № 11.     Детальніше...

03.03.2022

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали