Трансформація підходів до навчання обдарованих учнів у закладах загальної сердньої освіти України (друга половина ХХ століття)

  • Володимир Онацький Центр творчості дітей та юнацтва Оболонського району м. Києва, Україна
Ключові слова: обдарованість, навчання, розвиток, заклад освіти, школа, поглиблене вивчення, реформа освіти, Україна, особистість.

Анотація

У статті представлено історіографію підходів до навчання обдарованих учнів у закладах загальної середньої освіти України другої половини ХХ ст. Розглянуто передумови розвитку спеціалізованих закладів освіти для обдарованих учнів. Акцентовано увагу на роботі факультативів, появі профільних класів і закладів освіти нового типу. Встановлено, що зарахування учнів до гімназій, ліцеїв та інших спеціалізованих закладів загальної середньої освіти здійснювалося за підсумками конкурсу атестатів, і лише в 1994 р. було затверджено Інструкцію про порядок приймання учнів на конкурсній основі. Зазначено, що українська освіта в умовах «перебудови» і становлення незалежності розвивалася на тлі суперечності між зміною комуністичної ідеології на гуманістичну та в умовах соціальної і фінансової кризи. Доведено, що в період зміни освітнього законодавства в усіх нормативно-правових актах наголошувалося на важливості пошуку талантів і необхідності зміни підходів до навчання обдарованих учнів. Проаналізовано внесок провідних науково-дослідних установ і психологічної служби України у формування нових підходів до діагностування, адаптації і навчання обдарованих учнів. З’ясовано,, що в 1990‑х рр. в Україні швидко розвивалася мережа спеціалізованих закладів освіти, у яких за результатами конкурсних випробувань навчалися найбільш обдаровані діти. Перспективи подальших досліджень визначено у розкритті особливостей роботи з обдарованими учнями в профільних закладах загальної середньої освіти України на початку ХХІ ст.

Біографія автора

Володимир Онацький, Центр творчості дітей та юнацтва Оболонського району м. Києва, Україна

заступник директора з навчально-виховної роботи

Опубліковано
2024-08-15
Як цитувати
Онацький, В. (2024). Трансформація підходів до навчання обдарованих учнів у закладах загальної сердньої освіти України (друга половина ХХ століття). Науково-педагогічні студії, 6(6), 108-117. https://doi.org/10.32405/2663-5739-2022-6-108-117