Досвід роботи Лондонської бібліотеки: виклики сучасності та стратегія розвитку

  • Світлана Глазунова ДНПБ України ім. В.О. Сухомлинського
Ключові слова: Лондонська бібліотека, стратегічне планування, стратегія розвитку, стратегічні пріоритети, місія, цілі, бібліотечний фонд та колекції, джерела фінансування.

Анотація

У статті обґрунтовано, що кардинальні політичні та культурні зміни в українському суспільстві, впровадження новітніх цифрових технологій висувають перед освітянськими і публічними бібліотеками завдання пошуку нових стратегій розвитку та моделей функціонування у системі гуманітарного знання, що відповідають сучасним потребам суспільства. Розкрито особливості стратегічного планування роботи найстарішої книгозбірні Великобританії – Лондонської бібліотеки. Розглянуто стратегію розвитку культурно-освітньої установи – її місію, стратегічні цілі, інновації, що дали змогу їй досягнути професійного і фінансового успіху. Проаналізовано стратегії розвитку Лондонської бібліотеки, зробивши екскурс в історію закладу та її сучасне життя. Акцентовано, що кожні п'ять років у Лондонській бібліотеці розробляється нова стратегія розвитку, яка відображає бачення акціонерами, членами правління та топ-менеджерами її майбутнього, цілей і шляхів їх досягнення. Ідеї стосовно розвитку книгозбірні на сучасному етапі викладено в документі «Стратегічний план Лондонської бібліотеки до 2017 року». Встановлено, що кожен стратегічний пріоритет розкладається на низку конкретних дій, за допомогою яких реалізується стратегія розвитку, тобто формується план її виконання. Наприкінці кожного року готується річний звіт, який містить інформацію щодо виконання стратегічного плану Лондонської бібліотеки. Доведено, що Лондонська книгозбірня є унікальним явищем, оскільки залишається культурно-освітнім закладом, для якого дотації від держави є традиційним способом фінансування, проте установа змогла побудувати свою роботу таким чином, щоб стати незалежною від державного фінансування. Такий підхід, з одного боку, орієнтований на суто бібліотечні цілі, а з іншого – маркетинговий, тобто центрований на потребах читачів, дав можливість цій установі залишитись важливою ланкою культурно-освітнього простору та одночасно стати фінансово успішною та незалежною. Резюмуючи стратегію розвитку Лондонської бібліотеки, виокремлено основні ідеї, які можуть бути використані як орієнтири в розвитку та оптимізації роботи українських бібліотек. Наголошено, що ознайомлення з баченням майбутнього, послугами, принципами формування фонду та пошуку джерел фінансування лондонських колег може бути корисним для впровадження нових підходів у діяльність українських бібліотек.

Опубліковано
2024-08-21
Як цитувати
Глазунова, С. (2024). Досвід роботи Лондонської бібліотеки: виклики сучасності та стратегія розвитку. Науково-педагогічні студії, 2(2), 85-92. https://doi.org/10.32405/2663-5739-2018-2-85-92
Розділ
Науково-інформаційний супровід освітянської галузі