Педагогічний досвід крізь призму ідей і практики Василя Сухомлинського в ретроперспективі

  • Ольга Сухомлинська ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського
Ключові слова: практика; педагогічний досвід; передовий педагогічний досвід; школа; учитель; інновації; педагогічна майстерність; творчість; рефлексія; саморефлексія.

Анотація

У статті аналізується вплив ідей і педагогічного досвіду Василя Сухомлинського на організацію і функціонування навчально-виховного процесу в закладах освіти різного рівня, переважно дошкільних та загальноосвітніх, впродовж останніх двох десятиліть, що кваліфікується як історія недавнього минулого або ж історія сьогодення. Для цього схарактеризовано сутність понять «практика», «педагогічний досвід», «передовий педагогічний досвід», а також презентовано короткий аналіз появи і функціонування феномену передового педагогічного досвіду у вітчизняному освітньому просторі, починаючи з 1950-х років і закінчуючи сьогоденням. Охарактеризовано ставлення самого В. Сухомлинського до передового педагогічного досвіду: негативне – в разі його нав’язування й адміністрування й позитивне, коли його привласнення відштовхується від бажання самого вчителя або ж колективу вчителів. Розкрито форми і засоби набуття та використання педагогічного досвіду в Павлиській середній школі: науково-педагогічна рада, психологічний семінар, участь у публікаціях рукописного журналу «Педагогічна думка», аналіз уроків, обрання теми для дослідження тощо. Це кваліфікувалося В. Сухомлинським як рух до набуття педагогічної майстерності, найвищим проявом якої є рефлексія та саморефлексія. Висвітлено ставлення вітчизняних освітян до педагогічного досвіду Василя Сухомлинського та керованої ним школи, що знайшли відображення у його доробку та шкільній документації. Аналіз здійснено шляхом вивчення й узагальнення інформації про відповідні публікації, тематика яких увійшла до біобібліографічного покажчика «Василь Олександрович Сухомлинський: до 100-річчя від дня народження» (2018). Аналіз засвідчив загальну тенденцію до ретроспективного і перспективного зростання інтересу освітян, а особливо дошкільних працівників та вчителів закладів середньої освіти до творчого розвитку ідей В.Сухомлинського в організації і здійсненні навчання і виховання дітей в умовах реформування й змін.

Біографія автора

Ольга Сухомлинська, ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського

доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України, головний науковий співробітник
відділу педагогічного джерелознавства та біографістики ДНПБ України імені В. О. Сухомлинського,
м Київ, Україна

Опубліковано
2024-08-18
Як цитувати
Сухомлинська, О. (2024). Педагогічний досвід крізь призму ідей і практики Василя Сухомлинського в ретроперспективі. Науково-педагогічні студії, 4(4), 64-74. https://doi.org/10.32405/2663-5739-2020-4-64-74
Розділ
Історико-педагогічні студії