НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Фонд

Документний фонд Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського на 01.01.2019 року складає 578 939 одиниць зберігання на традиційних та електронних носіях інформації. Фонд універсальний, 50% якого – фахові видання, 10% – рідкісні та цінні видання ХVІІІ-ХХ ст. У фонді зберігаються енциклопедії, довідники, словники, монографії, підручники та посібники, навчально-методичні матеріали, результати наукових досліджень з актуальних педагогічних і психологічних питань. Широко представлено також праці з філософії, історії, мовознавства та літературознавства, художня література та ін.
Щорічні надходження до бібліотечного фонду – близько 6 000 документів.
Упродовж 2002-2003 рр. родиною В. О. Сухомлинського до бібліотеки було передано 3393 прим. документів, а саме: твори, матеріали про життя й діяльність педагога, видані українською та 50-а мовами світу, відео- і фотодокументи, зібрані після смерті видатного педагога. Ця колекція послужила основою для відкриття в березні 2003 р. у структурі бібліотеки читального залу Фонду В. О. Сухомлинського.
У 2013 р. сформована колекція з видань, подарованих ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського президентом Національної академії педагогічних наук України В. Г. Кременем. Обсяг колекції складає 663 примірники українською та російською мовами.
У документному фонді виокремлено підфонди:

Створена повнотекстова база з понад 1230 рідкісних видань XVIII – початку ХХ ст. (до 1917 р.). Доступ до них наданий у локальної мережі бібліотеки (у медиацентрі головного приміщення та читальному залі філії):
Інформація про рідкісні видання підручників відображена в каталозі «Підручники і навчальні посібники (1748-1917 рр. з фондів Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського для початкових і середніх навчальних закладів)».

Інформація про шкільні підручники представлена в каталогах:

Інформація про педагогічні та психологічні журнали ХІХ – поч. ХХ ст. зібрана в науково-бібліографічному покажчику «Журнали психолого-педагогічної тематики ХІХ-поч. ХХ ст. з фонду Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського».

У фонді Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського зберігається понад 1000 назв періодичних видань українською, російською та іноземними мовами (1807-2018 рр.). Відомості про всі періодичні видання (газети або журнали), які отримує бібліотека, вводяться в електронний каталог (база даних «Періодика»). На цей час у каталозі відображено понад 800 назв періодичних видань. Електронний каталог (база даних «Періодика») постійно поповнюється новою інформацією.

На 2024 рік бібліотека передплатила 6 назв періодичних видань України.


Анонси та оголошення

21.06.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо до публікації в електронному науковому фаховому журналі «Науково-педагогічні студії» (вип. 8/2024) Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського.  Детальніше…

20.06.2024

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського оголошує конкурс на заміщення вакантних посад. Детальніше...

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали