НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Сухомлинський В.О.

СУХОМЛИНСЬКИЙ ВАСИЛЬ ОЛЕКСАНДРОВИЧ

28.09.1918 – 2.09.1970

teachers_2_1Видатний український педагог-гуманіст,
Герой Соціалістичної Праці,
член-кореспондент АПН СРСР, кандидат педагогічних наук,
директор школи, вчитель, дитячий письменник

В. О. Сухомлинський з 1948 року й до кінця життя – директор середньої школи в с. Павлиш на Кіровоградщині, де 22 роки проводив тривалий педагогічний експеримент, у результаті якого створив оригінальну систему виховання дітей. В. О. Сухомлинський увійшов в історію української педагогіки як педагог-гуманіст, творець педагогічної системи, в центрі якої перебуває дитина як унікальна особистість. В. О. Сухомлинський вбачав мету виховання у розвитку творчих сил і здібностей особистості в умовах колективу й на основі етико-естетичних цінностей, інтересів і потреб, спрямованих на творчу працю і саморозвиток. З позицій гуманізму, загальнолюдських цінностей, витоки яких лежать в українській духовності, її моральних імперативах та культурах, педагог розглянув виховання особистості як пізнання, духовність, працю. В. О. Сухомлинський включив українську народну педагогіку в систему різнобічних педагогічних впливів, важав її основою формування особистості. Великого значення надавав прищепленню любові до рідного слова. На цій основі створив власні оригінальні форми й методи організації навчання та виховання дітей у школі та в позакласній і позаурочній роботі. В 1955 р.  В. О. Сухомлинський захищає кандидатську дисертацію на тему “Директор школи – керівник навчально-виховної роботи”. З 1957 р. – чл.-кор. АПН РРФСР, з 1958 р. — заслужений учитель УРСР. У 1968 р. йому присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. Того ж року був обраний чл.-кор. АПН СРСР.
Різноплановий і багатоаспектний  творчий доробок  В. О. Сухомлинського складає 48 книг, 500 наукових статей, більше як 1500 оповідань і казок для дітей. На початок ХХІ століття вийшло 65 творів В. О. Сухомлинського тиражем близько 15 млн примірників. Вони перекладені на 59 мов народів світу.
Найбільш відомі книги В. О. Сухомлинського:”Серце віддаю дітям” (видана на 32 мовах світу, має 55 видань); “Народження громадянина”; “Павлиська середня школа”; “Як виховати справжню людину”; “Сто порад вчителеві”; “Розмова з молодим директором школи”; “Книга про любов” та інші.
Педагогічна спадщина В. О. Сухомлинського глибоко вивчається в Україні, Росії, багатьох країнах світу. Створена і активно працює Всеукраїнська асоціація імені Василя Сухомлинського (1991), Міжнародне товаритсов послідовників Сухомлинського (Німеччина, Марбург, 1990), Всекитайське товариство прихильників В. Сухомлинського (1998).

 

Матеріал підготовлено:
Заліток Л. М.,
старший науковий співробітник
Державної науково-педагогічної бібліотеки України
імені В. О. Сухомлинського
e-mail: dnpb@i.ua
тел. 380 (44) 467-22-14