НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Панельна дискусія «Виклики використання цифрових технологій у сфері культури»

14 червня 2019 р. у Львові на локації Tech Startup School НУ «Львівська Політехніка» відбувся Дискусійний форум «Синергія мистецтва, культури та технологій як джерело креативності та інновацій», участь у якому взяли близько 60 фахівців, серед яких – представники міністерства культури, міської адміністрації Львова, Українського культурного фонду, Державного агентства з питань електронного урядування, ГС «ХАЙ-ТЕК ОФІС Україна», бібліотек, архівів та музеїв, викладачі та студенти закладів вищої освіти, науковці, представники громадськості та ін.

Організатором форуму є ГО Агенція Європейських Інновацій та Tech Startup School Національного університету «Львівська Політехніка».

Мета форуму – обговорення сценаріїв розвитку в Україні творчої співпраці між представниками різних середовищ, які зацікавлені в ширшому проникненні сучасних цифрових технологій у сферу мистецтва і культури, а також знайти точки дотику з метою підтримки процесів формування креативних міждисциплінарних та міжсекторальних команд, спроможних генерувати нові інноваційні рішення на стику мистецтва і технологій.

На форумі було представлено Європейську ініціативу STARTS (s+t)*arts, яка направлена на підтримку спільних проектів представників науки, технологій і мистецтва та подолання бар’єрів між світом мистецтва і світом технологій, з метою стимулювання креативності та інновацій.

У рамках Дискусійного форуму відбулася панельна дискусія «Виклики використання цифрових технологій у сфері культури», яка присвячена визначенню напрямів і умов інноваційного розвитку установ пам’яті – бібліотек, архівів, музеїв. Проблеми розвитку цих інституцій пов’язані з безсистемним характером цифровізації спадщини, браком цифрових кваліфікацій та предметних знань, застарілістю нормативно-методичної бази, розриву рівнів можливостей учасників потенційного ринку послуг ІТ в культурі тощо.

Модератор дискусії – досвідчений фахівець з оцифровки, старший науковий співробітник відділу науково-технічного забезпечення та впровадження комп’ютерних технологій Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського Ольга Баркова – у своїй доповіді окреслила актуальні проблеми цифровізації вітчизняного сектору культурної спадщини, зокрема впровадження програмно-технологічних рішень в установах пам’яті та наповнення світового цифрового простору українським історико-культурним контентом. На прикладі діяльності низки культурних інституцій та ІТ-партнерів, співпраця яких розвивалася завдяки ініціативам з боку учасників заходів «Оцифроване надбання» у 2013–2018 рр., було показано здобутки з інтеграції українських ресурсів оцифрованої спадщини до Європіани, згадано приклади інноваційних впроваджень, зокрема технологій 3D в діяльність установ пам’яті. Обговорення здійснювалося навколо питань нормативно-правового забезпечення, стандартизації та уніфікації у сфері створення цифрових об’єктів, сучасного технологічного забезпечення та інфраструктурних рішень, а також кадрового забезпечення та підготовки фахівців.

Основними спікерами дискусії були: начальник науково-дослідного відділу з розробки та технічної перевірки стандартів Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації, сертифікації та якості Лариса Ваніфатова; голова правління ГО «Український центр розвитку музейної справи» Владислав Піоро; головний зберігач фондів Львів Скансен Руслан Сірий; директор ПП «Архівні інформаційні системи» Кирило Віслобоков; провідний інженер-програміст Рівненського обласного краєзнавчого музею Дмитро Маслов; ФОП «Кашпрук, ІТ-рішення, програмні розробки» Валерій Кашпрук; голова громадської організації «АРТ ГРУПА АРГО» Олег Голота; завідувач кафедри комп’ютерних наук Київського національного університету культури і мистецтв Олена Чайковська; завідувачка відділу науково-технічного забезпечення та впровадження комп’ютерних технологій Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського Наталія Вараксіна; заступник начальника відділу з питань музейної справи Міністерства культури України Ігор Ковалишин; проектний менеджер ФОП «Кашпрук, ІТ-рішення, програмні розробки» Ірина Кобець; директор Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» Михайло Федорин.

Учасники панелі показали власний досвід цифровізації та інновацій, проблеми і здобутки, пов’язані з галузевим та місцевим управлінням в секторі спадщини.

Важливим питанням дискусії стало дуальне навчання та міжсекторальна і міждисциплінарна підготовка кадрів із сучасними цифровими компетентностями. Визначено, що базові практичні локації з набуття цифрових компетенцій в секторі культурної спадщини доцільно організовувати в установах пам’яті, в діяльність котрих впроваджена оцифровка фондів.

Показані на форумі технологічні здобутки спільних проектів установ культурної пам’яті та ІТ-виробників, дозволяють усвідомлено сформулювати умови та напрями прориву українського сектору спадщини в ІТ та контентному розвитку на рівні європейських та світових стандартів і провідних практик.

За результатами заходу учасниками панельної дискусії підготовлено рекомендації.

Учасники дискусії висловили щиру вдячність організаторам за високий рівень проведеного форуму та актуальність порушених теми.

Матеріал підготували
завідувач відділу науково-технічного забезпечення
та впровадження комп’ютерних технологій,

Вараксіна Н.В.,
канд. техн. наук,
старш. наук. співроб.
відділу науково-технічного забезпечення
та впровадження комп’ютерних технологій
Баркова О. В.

20190614-01 20190614-02
20190614-03 20190614-04
20190614-05 20190614-06
20190614-07 20190614-08
20190614-09 20190614-10
20190614-11

Анонси та оголошення

21.06.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо до публікації в електронному науковому фаховому журналі «Науково-педагогічні студії» (вип. 8/2024) Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського.  Детальніше…

20.06.2024

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського оголошує конкурс на заміщення вакантних посад. Детальніше...

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали