НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Науково-методичний семінар „Бібліотечна діяльність у контексті розвитку електронних інформаційних технологій”

20 червня 2017 року Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені В. О. Сухомлинського НАПН України проведено науково-методичний семінар для спеціальних наукових бібліотек установ НАПН України „Бібліотечна діяльність у контексті розвитку електронних інформаційних технологій” (до 25-річчя НАПН України). Захід відбувся на базі спеціальної наукової бібліотеки ДВНЗ „Університет менеджменту освіти” НАПН України. У ньому взяли участь науковці ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського та фахівці спеціальних наукових бібліотек НАПН України: Озерян О. Л., Цілованська О. В., Козіна Л. П. (ДВНЗ „Університет менеджменту освіти”), Штома Л. Н. (Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих), Шинкаренко А. В. (Інститут психології ім. Г. С. Костюка), Маркова В. О. (Інститут професійно-технічної освіти), Гірчук Н. І. (Навчально-науковий центр професійно-технічної освіти), Савіна В. І. (Інститут соціальної та політичної психології).

Захід проведено з метою прискорення процесу створення високоефективної системи бібліотечно-інформаційного забезпечення наукових установ НАПН України шляхом інноваційного розвитку бібліотек, які володіють потужними базами даних, надають вільний необмежений доступ до світових інформаційних мереж і банків даних на основі широкого використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, орієнтації на інтегрування внутрішніх і зовнішніх інформаційних ресурсів.

Відкрила семінар Березівська Л. Д., доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, директор ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського, яка у своєму виступі наголосила на тому, що головним завданням спеціальних наукових бібліотек установ НАПН України є інформаційне забезпечення інноваційного розвитку науки, втілення інноваційної політики, спрямованої на створення умов для входження до глобального інформаційного простору з конкурентоспроможними інформаційними продуктами та послугами. Серед численних інновацій, що відкривають нові можливості для розвитку наукової бібліотеки, найбільш затребуваними є інформаційні технології, адже сучасна наукова бібліотека – це не тільки зібрання книжкових колекцій, але й значна кількість соціальних комунікацій для різних категорій користувачів. Виходячи з цього бібліотеки наукових установ НАПН України мають наповнити свою діяльність новим змістом, а саме розпочати процес перетворення бібліотек на сучасні бібліотечно-інформаційні центри. Березівська Л. Д. також зупинилась на актуальних питаннях – створенні на базі бібліотек якісного доступу до світових інформаційних ресурсів, організації у бібліотеках консультування наукових співробітників установ НАПН України з питань опублікування результатів наукових досліджень у зарубіжних виданнях, зареєстрованих у міжнародних наукометричних базах даних.

Завідувач відділу науково-методичного забезпечення діяльності мережі освітянських бібліотек Хемчян І. І. у своєму виступі висвітлила сучасний стан спеціальних наукових бібліотек і наголосила, що одним з першочергових завдань бібліотек є підвищення рівня комп’ютеризації всіх технологічних процесів, що сприятиме звільненню фахівців від рутинної праці й дасть змогу створити користувачам ефективний і комфортний інформаційний сервіс. Також вона акцентувала увагу завідувачів бібліотек на потребі в розробленні концепції розвитку спеціальної наукової бібліотеки, що сприятиме розв’язанню існуючих проблем і подальшому інноваційному розвитку книгозбірень. Хемчян І. І. рекомендувала завідувачам бібліотек приділити особливу увагу організації заходів, присвячених 25-річчю заснування НАПН України.

Виступ завідувача відділу комплектування та наукового опрацювання документів ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського Лобановської І. Г. був присвячений питанню упровадження Універсальної десяткової класифікації (УДК) у практику роботи освітянських бібліотек. Доповідачка зазначила, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 177 „Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації”. Згідно з нею УДК стає єдиною класифікаційною системою для застосування в бібліотеках усіх типів і видів, інформаційних установах, видавництвах і видавничих організаціях, книготоргівельній мережі для індексування документів та інформаційних запитів за ознакою змісту.

Лобановська І. Г. зазначила, що ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського як головний координаційний і науково-методичний цент мережі освітянських бібліотек МОН України та НАПН України планує здійснення ряду заходів з упровадження УДК в практику роботи освітянських книгозбірень: розроблення нормативно-інструктивних і методичних матеріалів, проведення науково-практичних семінарів, вебінарів, лекцій, онлайн-консультацій тощо.

 На актуальних питаннях поповнення фондів спеціальних бібліотек зупинилась завідувач сектору наукового комплектування фонду ДНПБ України ім. В. О. Бондар Л. М. Вона акцентувала увагу присутніх на важливості використання обмінно-резервних фондів для безкоштовного отримання актуальних документів в умовах незадовільного фінансування бібліотек.

 Заступник директора бібліотеки ДВНЗ „Університет менеджменту освіти” Озерян О. Л. поділилася з учасниками семінару досвідом пересистематизації книжкового фонду з ББК на УДК. Фахівці бібліотеки Цілованська О. В. та Козіна Л. П. розповіли про особливості розміщення книжкового фонду та створення „інформаційних акцентів” з урахуванням потреб користувачів.

Ознайомившись з досвідом роботи, учасники семінару обговорили проблеми, що виникли в процесі упорядкування бібліотечного фонду і наголосили на тому, що працівниками бібліотеки ДВНЗ „Університет менеджменту освіти” проведена велика робота, що сприятиме підвищенню якості бібліотечного обслуговування користувачів.

Підводячи підсумки, Хемчян І. І. зазначила, що основою роботи будь-якої бібліотеки є її фонд, від складу та стану якого залежить успіх роботи книгозбірні загалом, виконання завдань, що стоять перед нею. Адже саме фонд визначає зміст, повноту і якість задоволення інформаційних потреб користувачів. Чим краще сформовано фонд, тим якісніше бібліотека може виконати свої функції. Перший етап з оптимізації фонду бібліотеки ДВНЗ „Університет менеджменту освіти” пройдено, попереду велика робота зі створення електронного каталогу.

Учасники науково-методичного семінару Бібліотечна діяльність у контексті розвитку електронних інформаційних технологій” висловили щиру подяку організаторам семінару за змістовне наповнення та актуальність проведеного заходу.

Матеріал підготувала
завідувач відділу науково-методичного забезпечення  діяльності
мережі освітянських бібліотек ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського
Хемчян І. І.

2017.06.21-2 2017.06.21-3
2017.06.21-4

 


Анонси та оголошення

20.02.2024

Конкурс на заміщення вакантних наукових посад Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України Наказ від 19 лютого 2024 р.  № 11.     Детальніше...

08.02.2024

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського оголошує конкурс на заміщення вакантної посади заступника директора з наукової роботи (бібліотечної) Детальніше...

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали