НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Пчілка О.

ОЛЕНА ПЧІЛКА

 29.06.1849 – 04.10.1930

h5

 29 червня 2019 року виповнилося 170 років від дня народження Олени Пчілки.

Олена Пчілка (Косач Ольга Петрівна, вроджена Драгоманова; 29.06.1849-04.10.1930) – українська письменниця, етнограф, фольклорист, перекладач, публіцист, редактор, видавець, педагог, громадський діяч, член-кореспондент Української Академії Наук з 1924 р. Сестра М. П.  Драгоманова, мати Лесі Українки.

У власноручному життєписі Олени Пчілки зазначено: „… у своїй довголітній праці на полі української культури О. П. виступала то яко етнограф-збирач, то яко вчений-дослідувач, то яко драматург та автор інших творів красного письменства (прозових та віршованих), то яко редакторка й видавниця українських часописів та окремих виданнів, то яко педагог, автор, може, найтрудніших до написання творів – для дітей”.

Олені Пчілці належить значне місце в українській дитячій літературі як автору численних поезій, казок, п’єс, перекладів. З метою виховання свідомих українців видавала додаток до журналу „Рідний край” під назвою „Молода Україна”.

Її материнська педагогіка ввібрала в себе переконання громадянина, патріота, митця і людини. У своїх педагогічних поглядах Ольга Петрівна виходила з усвідомлення чистоти і незайманості дитячої душі, що є благодатним грунтом для виховання добром, милосердям, красою.

______________________________________
* Культура і життя. – 1990. – 12 берез. – С.6.


Матеріал підготовлено:
Ксендзук Е. С.,
заст. директора з наукової роботи
Волинської державної обласної універсальної
наукової бібліотеки імені Олени Пчілки
e-mail: info@ounb.lutsk.ua;

Кирій С. В.
зав. сектору соціокультурних комунікацій
ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського;

доповнено

старшим науковим співобітником відділу педагогічного джерелознавства та біографістики

Хоптою С. М.


Анонси та оголошення

21.06.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо до публікації в електронному науковому фаховому журналі «Науково-педагогічні студії» (вип. 8/2024) Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського.  Детальніше…

20.06.2024

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського оголошує конкурс на заміщення вакантних посад. Детальніше...

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали