НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Ушанування пам’яті М. М. Ланге

lange_8

Центральний вхід до головного корпусу Одеського національного університету імені І. І. Мечникова прикрашає меморіальна дошка видатному українському й російському психологу та філософу Миколі Миколайовичу Ланге (1858–1921). Так психологи університету увіковічнили пам’ять свого колеги.

Ініціаторами створення дошки стали студенти кафедри соціальної та прикладної психології ОНУ, завкафедрою Валентина Подшивалкіна і доцент Лариса Шрагіна. Лариса Ісаківна особисто розробляла макет меморіальної дошки.

Дошку було відкрито 14 вересня 2012 р. й приурочено до проведення IV міжнародної науково‑практичної конференції психологів «Культурно‑історичний і соціально‑психологічний потенціал особистості в умовах трансформаційних змін в суспільстві» (14–15 вересня 2012 р., Одеса).

lange_9

У відділі рідкісних книг і рукописів Наукової бібліотеки Одеського національного університету імені І. І. Мечникова зберігаються цінні особисті архіви професорів і співробітників Новоросійського (пізніше – Одеського) університету.

У 1965 р. в фонд Наукової бібліотеки Одеського державного університету надійшов особистий архів професора Імператорського Новоросійського університету М. М. Ланге (1958–1921) – відомого психолога й філософа. Серед його рукописів – конспекти лекцій, перші варіанти його докторської дисертації, рукописи наукових робіт, матеріали, пов’язані з роботою М. М. Ланге на посаді директора Одеських жіночих курсів, особисте та ділове листування.

Особливо цінним є наявність в архіві гранок забороненої російською цензурою частини його магістерської дисертації під назвою «Французька етика».

Із електронною версією опису особового архівного фонду М. М. Ланге можна ознайомитись за адресою: http://fs.onu.edu.ua/clients/client11/web11/pdf/museum/lange.pdf

Головний корпус Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

lange_10 lange_11
Наукова бібліотека Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

У відділі рідкісних книг і рукописів Наукової бібліотеки Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

lange_12

В Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова встановлена стипендія імені М. М. Ланге, що виплачується студентам, які здобувають освіту в інституті математики, економіки та механіки університету, за особливі успіхи в науково–дослідній роботі.

З Положенням про іменні стипендії, що призначається студентам Одеського національного університету імені І. І. Мечникова можна ознайомитись за адресою: http://studprofkom.onu.edu.ua/wp-content/uploads/2011/09/PologenniaST.pdf

 

Підготовлено за інформацією
з офіційного сайту
Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова

 

До 160‑річчя від дня народження М. М. Ланге

Відзначення 160‑ї річниці від дня народження професора Миколи Миколайовича Ланге [в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова] [Електронний ресурс] // Одеський національний університет імені І. І. Мечникова : [офіц. сайт]. – Текст. дані. – Одеса, 2018. – Режим доступу: http://onu.edu.ua/uk/news/vidznachennia-160i-richnytsi-vid-dnia-narodzhennia-profesora-mykoly-mykolaiovycha-lanhe (дата звернення: 27.07.18). – Назва з екрана.

Ювілейні події до 160‑ї річниці від дня народження професора М. М. Ланге [в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова] [Електронний ресурс] // Одеський національний університет імені І. І. Мечникова : [офіц. сайт]. – Текст. дані. – Одеса, 2018. – Режим доступу: http://onu.edu.ua/uk/news/yuvileini-podii-do-160i-richnytsi-vid-dnia-narodzhenniaprofesora-mm-lanhe (дата звернення: 27.07.18). – Назва з екрана.


Анонси та оголошення

12.03.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо на відкриття та до участі у Всеукраїнському науково-практичному онлайн-семінарі «Школа інформаційно-аналітичного супроводу освіти з питань збереження психічного здоров’я в умовах воєнного стану та глобальної цифрової трансформації суспільства» (включено до програми Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти, 2024» та до програми Шостого Міжнародного науково-практичного Web-форуму «FORUM SOIS, 2024 : Розбудова єдиного відкритого інформаційного простору освіти впродовж життя») 27 березня 2024 року 15:30–17:00

Інформаційний лист

Програма

Зразок оформлення тез

12.03.2024

Шановні колеги, науковці, педагоги, освітяни! Запрошуємо до участі!

6й Міжнародний науково-практичний WEBфорум «Розбудова єдиного відкритого інформаційного простору освіти впродовж життя (Forum SOIS, 2024)», 26-29 березня 2024 року

Інформаційний лист

Спікери форуму

Реєстрація

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали