НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Корчак Януш

ГЕНРІК ГОЛЬДШМІТ

(ЯНУШ КОРЧАК)

(22.07.1878 – 5 (6).08.1942)

Польський лікар, педагог, письменник, публіцист, громадський діяч. Автор праць з теорії та практики виховання, статей на педагогічну тематику, творів для дітей. Один з піонерів досліджень в галузі психології дитини та виховної діагностики. Зачинатель діяльності щодо захисту прав дітей. Засновник та директор дитячих притулків «Будинок дітей» та «Наш будинок» у Варшаві. Засновник часопису для дітей «Mały przegląd» (Малий огляд) та автор циклу радіопередач «Розмови старого лікаря». В центрі педагогічної концепції Януша Корчака дитина як повноцінна людина і особистість, а тому завдання виховання полягає у вільному гармонійному розвитку її талантів та здібностей, формування в дусі ідеалів добра, свободи та краси, шляхом пробудження бажання до самопізнання, самовдосконалення, самооцінки. «Дитина – перш за все людина, котру уважний педагог повинен вивчати і ставитися до неї з повагою та довірою». Ідеї Януша Корчака знайшли послідовників у багатьох країнах Європи і світу. Нині майже в кожній країні світу успішно діють товариства продовжувачів справи польського гуманіста. Багато їх і серед українських педагогів. Зокрема В. Сухомлинський вважав його «національним героєм польського народу», «людиною надзвичайної моральної краси», а його творчість «заповітом на все життя». Найвідоміші праці: «Як любити дітей» (1920), «Виховні моменти» (1924), «Коли я знову стану маленьким» (1925), «Право дитини на повагу» (1929), «Правила життя» (1930) «Жартівлива педагогіка» (1939); «Пригоди короля Мацюся» (1923), «Банкрутство малого Джека» (1924), «Кайтусь-чарівник» (1935) тощо.

Матеріал підготували:
О. В. Сухомлинська
доктор педагогічних наук, професор,
Н. Горбенко, науковий співробітник,
відділу наукової інформаційно-бібліографічної діяльності
ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського

Оновила:
Якобчук Н. О.
старший науковий співробітник відділу
педагогічного джерелознавства та біографістики
ДНПБ України імені В. О. Сухомлинського

Світлина: https://interesnyefakty.org/foto-yanusha-korchaka/


© Державна науково-педаогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського, 2013, 2018, 2023


Анонси та оголошення

20.02.2024

Конкурс на заміщення вакантних наукових посад Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України Наказ від 19 лютого 2024 р.  № 11.     Детальніше...

03.03.2022

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали