НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Меморіальна дошка Я. Ряппо у Харкові

Меморіальна дошка Я. Ряппо відкрита у Харкові

3   Меморіальна дошка Яну Ряппо відкрилася 19 травня 2009 року в Харкові. Вона встановлена на будівлі Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди. Згідно інформації Естонського земляцтва Харкова, Я. Ряппо мешкав у Харкові до 1938 року. Він працював заступником міністра освіти України. Завдяки ініціативі Я. Ряппо до 1941 р. в області працювали початкові школи вірменської, естонської, грецької та інших громад міста. “Все своє життя і талант Я. Ряппо віддав Україні”, – відзначили в земляцтві.

У церемонії відкриття меморіальної дошки взяли участь ректор університету Іван Прокопенко, посол Естонії в Україні Яан Хейн, заступник харківського міського голови Вадим Ландсман, представники Естонського земляцтва, а також громадськість міста.

З проханням встановити меморіальну дошку Я. Ряппо до харківського міського голови звернулося Естонське земляцтво Харкова (на 1 травня 2009 р. його членами є 36 осіб, засноване в 1920 р.). Вперше питання про увічнення пам’яті Я. Ряппо у Харкові було піднято на зустрічі посла Естонії з харківським міським головою, яка відбулася в 2006 р.

2002, травень – посольство України в Естонії та Музей Фридріха Крейцвальда відкрили у с.Ряпо на півдні Естонії пам’ятну дошку подружжю Ряппо, перекладачам українською мовою епосу “Калевала”.