НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Воркшоп «Сучасна бібліотека як мультисервісний заклад: зарубіжний досвід»

16 січня 2020 р.  Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені В. О. Сухомлинського (ДНПБ) НАПН України спільно з Інститутом післядипломної педагогічної освіти  Київського університету ім. Б. Грінченка на базі сучасного тренінгового центру-хабу «Освіторія»  проведено воркшоп «Сучасна бібліотека як мультисервісний заклад: зарубіжний досвід».
Захід був спрямований  на  сприяння інноваційного розвитку бібліотек навчальних закладів шляхом змістовного структурно-організаційного оновлення, технічної і технологічної модернізації всіх процесів, а також позитивних змін у свідомості бібліотекарів. У воркшопі  взяли участь бібліотекарі закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти м. Києва  – понад 30 фахівців.
Експертка тренінгового центру Наталя Каташинська ознайомила присутніх  із основними  напрямами його роботи.  Вона наголосила, що  майбутнє – за освітою, яка є запорукою успіху і гарантом прогресивного суспільства. Фахівці тренінгового центру зі свого боку прагнуть показати, що освіта є надзвичайно цікавим та перспективним заняттям як для дітей, так і для дорослих, тому їй потрібно приділяти максимум уваги. Наталя Каташинська також представила зарубіжний досвід роботи шкільних бібліотек, зазначивши, що вони стрімко розвиваються. Такий розвиток багато в чому обумовлено впровадженням інформаційно-комунікативних технологій, усвідомленням ролі бібліотек як педагогічних підрозділів загальноосвітніх установ. Було наголошено, що у школах з хорошими бібліотеками учні знають більше, отримують кращі оцінки на випробувальних екзаменах й тестах.  В Україні  шкільні бібліотеки також потребують реформування. Вони повинні змінити свій статус, ставши не тільки  пунктами видачі літератури, а й бібліотечно-інформаційними центрами, оснащеними сучасною комп’ютерною технікою,  доступом до світових електронних ресурсів тощо.
Завідувачка бібліотечно-інформаційним центром Києво-Печерського ліцею «Лідер»  Каріна Осіпова у виступі-презентації представила власний досвід роботи з упровадження зарубіжних бібліотечних інновацій.
На заході панувала  атмосфера співробітництва і взаємної підтримки.  Кожний учасник міг вільно висловлювати власну думку, відзначати  ключові  питання для обговорення. У груповій дискусії взяли участь завідувачка відділу науково-методичної, соціокультурної та міжнародної діяльності  ДНПБ, голова секції працівників шкільних бібліотек Української бібліотечної асоціації  Ірина Хемчян, кандидат педагогічних наук, доцент Інституту післядипломної педагогічної освіти  Київського університету ім. Б. Грінченка Оксана Матвійчук.
Бібліотекарі висловили щиру вдячність за цікаво організований захід та знайомство з діяльністю  тренінгового центру-хабу «Освіторія».

Матеріал підготувала
завідувачка відділу науково-методичної,
соціокультурної та міжнародної діяльності ДНПБ
 І. І. Хемчян


Анонси та оголошення

12.03.2024

Шановні колеги!

Запрошуємо на відкриття та до участі у Всеукраїнському науково-практичному онлайн-семінарі «Школа інформаційно-аналітичного супроводу освіти з питань збереження психічного здоров’я в умовах воєнного стану та глобальної цифрової трансформації суспільства» (включено до програми Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти, 2024» та до програми Шостого Міжнародного науково-практичного Web-форуму «FORUM SOIS, 2024 : Розбудова єдиного відкритого інформаційного простору освіти впродовж життя») 27 березня 2024 року 15:30–17:00

Інформаційний лист

Програма

Зразок оформлення тез

12.03.2024

Шановні колеги, науковці, педагоги, освітяни! Запрошуємо до участі!

6й Міжнародний науково-практичний WEBфорум «Розбудова єдиного відкритого інформаційного простору освіти впродовж життя (Forum SOIS, 2024)», 26-29 березня 2024 року

Інформаційний лист

Спікери форуму

Реєстрація

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали