НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ
ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Бібліотека це дзеркало і джерело духовної культури

Image
04060, Київ, М.Берлинського, 9 380 (44) 467-22-14 dnpb@i.ua Мапа проїзду
A A A

Науково-методологічний семінар (01.12.17)

01 грудня 2017 р. у Державній науково-педагогічній бібліотеці України імені В. О. Сухомлинського НАПН України відбувся постійно діючий науково-методологічний семінар «Наукова бібліотека та якість сучасної освіти». Під час заходу розглядалися актуальні питання щодо світових бібліотечних трендів, підготовки статей до публікації в міжнародних наукових виданнях.

Науковий керівник семінару – Л. Д. Березівська, директор бібліотеки, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України.

Із ключовою доповіддю на тему «Світові бібліотечні тренди» виступила Я. Є. Сошинська, канд. іст. наук, доцент, Виконавчий директор Української бібліотечної асоціації, науковий співробітник відділу науково-документного забезпечення та соціокультурної діяльності ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського. Доповідач акцентувала увагу присутніх на світових напрямах розвитку бібліотек, підкресливши важливість формування та усвідомлення цілей їх сталого розвитку, значущість адвокації в галузі бібліотечно-інформаційної сфери, зупинилася на аспектах розроблення IFLA бібліотечної мапи світу тощо. На сьогодні актуальним є світове обговорення майбутнього бібліотек, світове бачення їх цінності для суспільства.

В обговоренні взяла участь Л.Д. Березівська, д-р пед. наук, професор, член-кореспондент НАПН України, директор ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського, яка поінформувала про участь у круглому столі Верховної Ради України «План модернізації бібліотек: від книгосховищ до сучасних культурних просторів» (м. Київ, 30 листопада 2017 р.). Це перший захід у рамках ініціативи народних депутатів, громадського й експертного середовищ, покликаної об’єднати існуючі напрацювання у сфері реформи бібліотечної справи та визначити спільний план дій для втілення змін. У заході взяли участь народні депутати України, представники бібліотек, адміністрації Президента, Інституту книги, Міністерства культури України, видавництва та громадських об’єднань.

Є. Ф. Демида, молодший науковий співробітник відділу наукової інформаційно-бібліографічної діяльності ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського виступила з доповіддю «Гарвардський стиль оформлення літератури: підготовка статті до публікації в міжнародних наукових виданнях», в якій детально зупинилася на міжнародних вимогах до оформлення списку літератури статей, які подаються до видань, що входять до наукометричних баз.

Традиційно А. І. Рубан, наук. співроб. відділу науково-методичного забезпечення діяльності мережі освітянських бібліотек ознайомила з ключовими науковими працями, в яких розкрито актуальні питання бібліотекознавства, бібліографознавства, книгознавства, зокрема щодо створення цифрових копій та ЕДД, дотримання авторського права інтелектуальної власності в бібліотеках, формування бібліотечного простору для реалізації концепції освіти впродовж життя, упровадження новітніх інтернет-технологій у бібліотечну діяльність, використання сучасних медіа в бібліотеках, упровадження міжнародних стандартів з етики публікацій, а також досвіду наукових бібліотек України з питань підвищення кваліфікації бібліотечних працівників. (Презентація)

Під час семінару фахівці ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського розглянули актуальні проблеми української науки й освіти. Зокрема В. Б. Шевченко, провідний бібліограф відділу наукової інформаційно-бібліографічної діяльності проаналізувала галузеві ЗМІ, в яких відображено сьогоденні виклики освітньої галузі. (Презентація)

Наприкінці наукові працівники ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського поінформували про участь у міжнародних та всеукраїнських науково-практичних заходах упродовж листопада 2017 р.

Матеріал підготувала координатор семінару,
заступник директора з наукової роботи
ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського,
канд. іст. наук,
С. М. Зозуля

2017.12.01-2 2017.12.01-1
2017.12.01-3 2017.12.01-4
2017.12.01-5 2017.12.01-6
2017.12.01-7

Анонси та оголошення

20.02.2024

Конкурс на заміщення вакантних наукових посад Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України Наказ від 19 лютого 2024 р.  № 11.     Детальніше...

03.03.2022

Всі матеріали

Наша анкета

Шановні користувачі!

ДНПБ України
імені В. О. Сухомлинського НАПН України прагне створити сучасний науково-освітній та культурний простір, що сприятиме якісному забезпеченню Ваших інформаційних потреб.

Просимо взяти участь в анонімному анкетуванні! 

Ваші відповіді допоможуть нам покращити бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів і слугуватимуть удосконаленню науково-інформаційного забезпечення сфери освіти, педагогіки, психології.

Вебінар

No meeting rooms are currently available to join.

Заходи

Всі матеріали

Виставки

Всі матеріали

Наші видання

Всі матеріали